Deník jako módní doplněk

Přestože jde technika neustále dopředu a většinu věcí si už můžete zaznamenávat do vašeho telefonu či počítače, mnoho lidí se vrací ke starému dobrému papíru a tužce. Motivační deníky, diáře, nebo zápasníky neztrácejí své kouzlo a stávají se módním doplňkem. Jaké jsou výhody těchto držitelů vzpomínek a organizačních pomocníků?

Deníky se dostávají opět do módy a na trhu je nespočet možností, jak si takový deník vybrat. Většina obchodníků se snaží, aby deník byl vyroben na mírů zákazníkovi. Můžete si vybrat obsah deníku. Jestli chcete pouhý diář, nebo listy s vaší cestou, listy vděčnosti nebo úspěchů záleží jen čistě na vás. Důležité ale je, aby vám deník dělal radost a přinášel motivaci a potěšení.

Výhody motivačních deníků

Rozhodli jsme se shrnout pro vás tu nejdůležitější podstatu motivačních deníků, ať si každý najde ten svůj důvod, proč si deník vést.

Kreativita a relaxace

Je obecně známo, že kreativita je lékem pro lidskou duši. Ať už si zapisujete, jaký jste měli den, plánujete podnikatelský plán, tvoříte poezii, nebo kreslíte, kreativita je to, co uklidňuje lidskou mysl, pomáhá vyjádřit sama sebe, odbourává stres a frustraci, utříďuje myšlenky a především vytváří jedinečné osobní dílo. Pastelky, slova, obrázky to všechno můžete do motivačních deníků vkládat.

Vše na jednom místě

I když i v notebooku nebo v mobilu můžete dát vše na jedno místo, pro většinu lidí je takřka nemožné si vzhled utvořit podle sebe. Proto pokud využíváte tento deník, máte všechno pohromadě. Můžete si do diáře psát úkoly a jejich deadliny, vypíchnout vaše úspěchy a vytvořit stránky krásných vzpomínek, které vám ukáží světlo, když se vše zdá ztracené. Součástí také může být seznam vánočních dárků. Že máte v plánu dát bráchovi mikinu s potiskem a vašemu partnerovi třeba nové hodinky, v žádném případě nezapomenete, pokud si tyto nápady zapíšete.

Úložiště informací

Moderní technologie sice poskytuje nekonečné množství úložného prostoru, ale né vždy se ty informace zpětně dobře dohledávají. Představte si, že za 3 roky budete chtít vědět, jaké jste měli cíle k dnešnímu datu, budete chtít zhodnotit, úspěchy a neúspěchy, budete hledat určitou vzpomínku, nebo se jen budete chtít podívat, jaké jste v té době měli písmo.

 

Pokud si tyto deníky budete poctivě ukládat, stačí sáhnout do police a vše máte přehledně po ruce. Hledat v deníku to, co potřebujete nebude problém, protože jste ho přece vytvářeli vy a jen vy se vyznáte ve svém pořádku či chaosu.

Módní doplněk

Jistě už jste se někdy setkali s člověkem, který vlastnil nějaký motivační diář a napadlo vás: “páni, ten je ale stylový, taky bych chtěl/a takový diář.” Díky rozšířenosti trhu s tímto zbožím je velice jednoduché utvořit si diář podle vlastního vkusu.

 

Pokud máte rádi eleganci a dobrý dojem je pro vás důležitý, jistě oceníte například kožené či dřevěné diáře. Tento styl je opravdu vkusným doplňkem, který vám v kanceláři i mimo ni budou všichni závidět. A jestliže máte spíše výstřední vkus určitě se vám zalíbí možnosti nejrůznějších barev nebo dokonce vašich osobních fotek na deníku.

Motivace

A to nejdůležitější nakonec. Co by to bylo za motivační deník bez motivace. Každý zaznamenaný cíl, úspěch i neúspěch člověku přináší obrovskou motivaci. Samozřejmě jsou tu i špatné motivace, které vychází z povinností, jako jsou pracovní nebo školní úkoly a motivace vychází ze strachu špatných následků (špatná známka, postih od nařízeného).  Nejsilnější motivace je k těm činnostem, které děláte pro sebe a chcete sami sobě dokázat, že na to máte!

Rada na závěr

V samém závěru jsme si dovolili vám dát užitečnou rada a je jen na vás, jak s ní naložíte.

 

Zapisujte si své myšlenky, pocity, touhy ale i starosti. Nejde ani tak o to, jestli si to někdy přečtete, ale důležitou podstatou je to, že vám to pomůže utřídit si myšlenky a vyrovnat se s vaším trápením. Možná vám to pomůže přehodnotit situaci a podívat se na daný problém z jiného úhlu pohledu. Třeba se pro vás stane tužka a papír tím nejlepším a nejlevnějším psychologem.