Dobrý skutek je jako příval nové energie

Tento článek vyšel v magazínu PATRIOT 

 

Lenko, v roce 2018 jste vdechla život projektu pošli RADOST, prozraďte nám, co tomu předcházelo?

Cítila jsem, že se potřebuji v životě posunout dál a realizovat své vlastní nápady. Zároveň jsem toužila vytvořit projekt, který by přinášel radost a smysl i ostatním. V té době mě velmi oslovil film Pošli to dál, kde sledujeme příběh malého chlapce, který přišel s nápadem, jak zlepšit svět kolem sebe. Jde o takový řetězec dobrých skutků. Hlavní hrdina pomůže třem cizím lidem a přeje si, aby i oni pomohli někomu neznámému. Tato myšlenka mě inspirovala právě k vytvoření názvu firmy. Chtěla jsem, aby se v něm odrážela výzva k šíření radosti! Když vidím někoho skleslého, přemýšlím, jak mu zvednout náladu. Používám k tomu maličkosti. Například motivační kartičky, které v sobě ukrývají malý svitek se slovy povzbuzení. Ty nosím u sebe a když vidím někoho smutného, třeba nedávno jednu paní prodavačku, neváhám a pošlu trochu radosti dál. Vždycky jsem byla hodně emotivní a vnímala jsem, jak čas neuvěřitelně ubíhá. Teď si to uvědomuji ještě mnohem víc, když mám děti. Nechci si ani představit, že bych ve stáří litovala, že jsem prožila život bez pocitu vnitřního štěstí a spokojenosti. A to se týká i práce. Stále vymýšlím něco nového a snažím se, aby moje produkty přinášely pocit naplnění.

Všechny motivační dárky vypadají velmi nápaditě, které z nich patří mezi Vaše oblíbené?

Kdybych měla vybrat jen jeden, byl by to motivační deník. Asi i kvůli tomu, že na něm pracuji celkem čtyři roky a neustále ten produkt vylepšuji. V současné chvíli pracuji také na jeho anglické verzi. Deníky jsou opravdu výjimečné, jsou totiž ručně vyráběné a každý kus je originál. Kompletují je v chráněné dílně, kde kůži barví, ručně šijí a dávají do nich kus sebe. Když je pak budete držet v rukou a zavřete oči, tu energii lidských rukou ucítíte. Tím, že mají deníky kroužkovou vazbu, můžou člověku sloužit téměř celý život. Jen si vyměňujete listy dle potřeby. Deníky se navíc dají celé personifikovat. To platí i pro firmy, ty do nich mohou přidat své poslání, vize, plány nebo si vybrat speciální design. Například naše poslední várka deníků je vyrobena v modré kůži. Novinkou v tomto ohledu je také řada deníků z exotických dřevin, mezi kterými nechybí palisandr, ořech evropský nebo luxusní zebrano. Tato řada působí hodně reprezentativně, takže si jí oblíbily i firmy, které nakupují deníky jako poděkování pro své obchodní partnery a zaměstnance. Jsem ráda, že stoupá i oblíbenost seberozvojových samolepek. Ty ve velkém kupují pro své studenty hlavně vysoké školy. Takže se dá říct, že každý produkt má trošku jinou cílovou skupinu. Proto aktuálně hledám i ambasadory, kteří by rádi prezentovali motivační dárky na sociálních sítích. 

V oblasti firemních dárků nás naštěstí opouští trend neužitečných reklamních předmětů a do popředí se dostávají více originální a smysluplné způsoby, jak vyjádřit poděkování zaměstnancům nebo klientům. Co nabízí Pošli radost pro podobné příležitosti?

Ano, je skvělé, že se trend začíná ubírat tímto směrem. Osobně se snažím, aby byl každý dárek funkční a užitečný zároveň. Třeba krabička s názvem Týdenní dávka inspirace obsahuje kvalitní čaje od společnosti Sonnentor a kartičky s motivační výzvou na jednotlivé dny v týdnu. Každý dárek je takovým malým impulsem k zamyšlení. Velice oblíbená je i rostoucí tužka. Jakmile s ní dopíšete, může vám z ní vyrůst bylinka. Když to přirovnáte k oblasti osobního rozvoje je to o tom, že všechno, co zasejete do své mysli, pak sklidíte.

V celé Vámi navržené produktové řadě se odráží Váš vztah k dobru, například motivační náramek přímo vybízí k tomu, aby nám připomínal smysl každodenní laskavosti. Vnímáte dobré skutky jako cestu k radostnému a šťastnému životu?

Dobrý skutek je jako příval nové energie, nabíjí nás. Tak to vnímám a každý den si to připomínám. Samozřejmě si uvědomuji, jak těžké je, udržet si pozitivní ladění mysli. Proto mě napadl produkt v podobě motivačního náramku, který můžete mít stále na ruce. Je takovou malou kotvou, připomínkou toho, že můžeme každý den někomu udělat radost. Nemusí to být velké věci, někdy stačí jen úsměv, hezké slovo nebo objetí.

Kde čerpáte inspiraci a povzbuzení?

Hodně čtu knihy o osobním rozvoji. Navštěvuji různé networkingové akce a poslouchám příběhy ostatních. Poslední kniha, kterou jsem přečetla byla Inspirace Baťa. Obsahuje spoustu úžasných myšlenek, líbí se mi jejich jednoduchost. Jediné, co k tomu pak ještě chybí, je dát je do života. Proto některé citáty ráda umisťuji i do motivačních dárků. Často také myslím na to, že nejlepší investice, kterou vám nikdo nevezme, je ta do vás samotných. Díky tomu, že se již skoro 15 let pohybuji mezi podnikateli a majiteli firem, všimla jsem si jedné věci. A to, že pokud se člověk sám nevzdá, tak jej není možné porazit. Ať už jde o jakoukoliv situaci, chce to neustále na sobě pracovat, vědomě budovat vlastní hodnoty a správný postoj k životu.

A jak vypadá Váš typický pracovní den?

Brzo ráno si jdu zaběhat, abych si vyčistila hlavu a nastartovala se na nový den. Do sedmé hodiny vyřizuji e-maily a pak vypravím holky do školy. Odpoledne jsem většinou u klientů a zbytek dne se věnuji rodině. A když zrovna nepřemýšlím nad tím, jak poslat radost dál, ukradnu si pro sebe chvilku na čtení.

 

uprava fotky