Milá/ý budoucí já… Aneb proč a jak napsat dopis sám sobě

 

Milá/ý budoucí já… Aneb proč a jak napsat dopis sám sobě

Nikdo vás nezná tak dobře, jako vy sami sebe. Nikdo nezná vaše nejniternější přání, sny, ani tajemství. Nikdo vám nevidí do hlavy. Jen vy sami. Sami sebe znáte nejlépe na celém světě. A právě toho můžete využít k vlastní motivaci, inspiraci, ale i pomoci sami sobě. Napište si to v dopise.

Nejste blázen, přesto si napište dopis

Zní to, jako byste utekli z Opavy nebo z Bohnic (podle toho, kam to máte blíž). Napsat dopis sám sobě. Proč by to někdo dělal?!

Možná vás to překvapí, ale pozitivních důvodů je nespočet:

  • Namotivujete se na chvíle, kdy vám nebude zrovna do zpěvu,
  • uklidníte se ve chvílích, kdy se vám všechno hroutí pod rukama a svět vám padá na hlavu,
  • inspirujete se pro chvíle, kdy nebudete mít do čeho píchnout,
  • zlepšíte si náladu kdykoliv, kdy to budete potřebovat,
  • anebo si jen zasdílíte své myšlenky…

To všechno vám může pomoci na cestě za vašimi sny.

Jenže, jak na to, aby takový dopis skutečně splnil své poslání?!

Pár pravidel, jak si napsat dopis sám sobě

Začněte, stejně jako v klasické komunikaci, pozdravem. Pěkně se oslovte. Tak, jak byste chtěli, aby vás oslovovali ostatní.

Pokračujte důvodem, proč tento dopis píšete. Co jím chcete splnit, jaký cíl jím sledujete.

A následuje jádro pudla, tedy to, proč si dopis píšete. Klidně zmiňte své aktuální pocity, co při psaní tohoto dopisu pociťujete, jak se přitom cítíte. Zmiňte své nejtajnější myšlenky, které nikdo jiný nezná. Zmiňte své obavy a strachy, a proč vlastně tyto strachy máte.

Na druhou stranu, nenechte se svazovat poučkami ani stereotypy. Napište to tak, jak to cítíte. Napište do dopisu vše, co si myslíte, že by vám v budoucnu mohlo pomoci. Nehrajte si na něco, co nejste. A klidně se pochvalte, potěšte nebo namotivujte. Přece jen, vy sami nejlépe víte, co na vás nejvíce platí a funguje.

Na závěr vše uzavřete a sami se sebou se rozlučte. Pokud je to pro vás zajímavá informace, tak si také napište datum, čas, případně i místo, kdy jste si dopis napsali.

Jak s dopisem dále pracovat?

A co teď s tím? Co s napsaným dopisem sami sobě? 

Ukryjte jej na dobré místo, ale ne příliš rafinovaně, abyste jej byli schopni ještě někdy najít. Dále si promyslete, zda chcete dopis adresovat konkrétnímu budoucímu já v konkrétním čase v budoucnosti, anebo zda jej prostě chcete najít někdy v budoucnu. Protože, pokud jej adresujete do konkrétního času, pak si jej uložte někde poblíž, abyste pak na něj nezapomněli.

Až nadejde ten správný okamžik, dopis otevřete a znovu si jej přečtěte. Možná vám to bude připadat hloupé, dětinské, až vtipné. To je v pořádku. 

Ale taky vás dopis může dojmout, rozplakat, potěšit, rozesmát, inspirovat, nebo motivovat. A to jsou všechno důvody, proč to vlastně děláte.

Nemáte žádné speciální místo pro svůj dopis? Nechcete jej někam založit? Pak si můžete napsat dopis i do svého motivačního deníku. Vyhraďte si na to stránku či dvě a sepište si zde vše, co máte na srdci. 

Dopis sám sobě totiž nemusí mít nutně jen tradiční korespondenční podobu. A až budete připraveni, můžete si jej přečíst.