Jak mě plánování posunulo zase o kousek dál

Když jsem začala s podnikáním, myslela jsem, že žádné plánování nepotřebuji. K čemu? Všechno mám v hlavě a vím, co dělám.

Velký omyl. Jeden z největších v mém podnikání.

Časem jsem přišla na to, že když si každé ráno naplánuji svůj den, pracuje se mi mnohem lépe. Nemusím denní úkoly držet v hlavě, ale mám je pěkně sepsané.

 

Nejlepší nástroj pro plánování?

Ze začátku jsem zkoušela různé aplikace a programy. U žádného jsem ale nevydržela. Nebavily mě.

Zato mě ale začalo bavit psát si úkoly na papír. Časem jsem si také vyhradila různé barvy a různá označení. Například růžový vykřičník znamenal, že úkol musím ten den určitě udělat. Žlutý kroužek značil, že jsem se k úkolu buď nedostala, nebo ho nestihla a přesouvám ho tudíž na druhý den. A zeleně přeškrtnutá poznámka byla radost největší – splněný úkol.

Na tento způsob jsem si krásně zvykla. Mělo to však jednu nevýhodu. Spoustu popsaných a počmáraných papírů bez ladu a skladu. Každý posloužil na ten jeden den, maximálně dva. A pak letěly do koše.

Což o to, pro ten daný účel, kterým je naplánování si jednoho konkrétního dne, to stačilo. Ale mně to stačit přestávalo. Když jsem chtěla dohledat něco zpětně, našla jsem jen velký chaos.

Pak se mi ale dostal do ruky motivační deník. Už na pohled je strašně krásný. Tak krásný, že se mi ani nechtělo do něj začít něco psát. Pak jsem se ale osmělila a… Nemohla jsem přestat.

Barevný týden

Díky listům pro plánování týdne jsem se přiměla posunout se dál než jen k jednodenním plánům. Ne, že bych hned uměla naplánovat celý týden na 100 %. Ale nemusela jsem to už všechno házet na jeden papír do jednoho dne a pak přesouvat.

Díky krásné tabulce jsem navíc nemusela držet řádky, ale psát si plán tak, aby mi na sebe logicky navazoval i v dalších dnech.

U svých barviček jsem zůstala, ale! Teď, když jsem kvůli zavřeným školám s dětmi doma, půjčila jsem si místo svých zvýrazňovačů  jejich pastelky a… A vyřádila jsem se. Růžový vykřičník zůstal. Ale hotové úkoly už teď neškrtám, ale políčka s nimi zeleně vybarvuji. Úkoly, které přesouvám nebo dodělávám, vybarvuji žlutě. A když vím, že mám volno nebo nějakou rodinnou akci, můžu si do políček něco nakreslit.

S takovým plánem se mi hned lépe pracuje. Mnohem raději se do něj dívám a mám větší snahu, aby všechna políčka byla „zelená“.

A splnění prvního úkolu motivuje do práce po zbytek dne.

Týdenní progres jasně a zřetelně

Další listy, které mě zaujaly, jsou Můj týden. Tady už to není „jen“ o plánování, ale musela jsem se nad nimi pořádně zamyslet.

Jaké jsou priority mého týdne? Jaké úkoly mi pomůžou jich dosáhnout a jaké mám k tomu všemu nápady?

A samozřejmě, aby to fungovalo, na konci týdne je třeba si udělat shrnutí.

Díky těmto listům jsem konečně prezentaci svého podnikání posunula o nějakou tu úroveň výš. Do té doby jsem jen „věděla“, že je třeba to udělat. Ale pořád to tak nějak „mohlo počkat“. Až ve chvíli, kdy jsem to tzv. hodila na papír a dala úkolu přesný termín, najednou to šlo skoro samo.

Až díky těmto listům mi došlo, jak je plánování důležité a jak ho dělat správně!

A navíc mi shrnutí týdne připomnělo i to, že svět se netočí jen kolem práce, ale že bych měla také víc myslet na sebe a své děti.

Nejkrásnější dárek pro mé podnikání

Motivační deník mi opravdu učaroval. Seznamuji se s každým jeho listem a poznávám ho stále znovu a lépe. Je opravdu vymazlený a v krásných jemným barvách.

Navíc se mi líbí, že si časem sama přijdu na to, jaké listy mi vyhovují a můžu je průběžně doplňovat. Což taky trochu pomohlo odbourat ten pocit „výčitek“, že do něčeho tak hezkého čmárám ty svoje poznámky, kytičky a motýlky.

Hrozně ráda ho beru do ruky, otevírám a zavírám, listuji v něm. Stal se nedílnou součástí mého podnikání.