Víte, proč je důležité umět si nastavovat cíle?

Čeká vás spousta práce, máte splnit několik úkolů, ale místo toho úspěšně prokrastinujete? Nebo jste znudění a otrávení ze svého života, chcete něco změnit, ale nevíte jak? Důležité je si uvědomit, že motivace je náš hnací pohon. Pokud nemá člověk motivaci, tím spíš nebude nic dělat. Samozřejmě, motivace může být někdy i negativní. To ale neznamená, že není důležitá. Každý z nás občas potřebuje “nakopnout”. Právě proto, je důležité stanovovat si cíle. V tom vám může pomoct tzv. motivační diář, který poslouží i jako opravdu originální dárek.

Snímek obrazovky 2021-01-28 v 20.01.31

 

Co je to vlastně cíl?

Jestliže si nedokážete pod pojmem “cíl” představit nic konkrétního, nevadí. Trochu si můžete pomoct takhle.

Cíl může být opravdu cokoliv, čeho chcete dosáhnout, co chcete splnit. Může to být seznam úkolů do práce. Může to být seznam toho, co musíte stihnout během vánočních příprav a nebo to může být to, že chcete dostudovat a získat titul, najít dobrou práci, založit rodinu. Cíle můžou být opravdu velice různorodé a záleží jen na člověku, čeho chce dosáhnout.

Jaké jsou cíle:

  • Krátkodobé cíle: Jsou to takové cíle, které si stanovujeme zpravidla na krátkou dobu (třeba na následující den) - např. seznam domácích prací.
  • Střednědobé cíle: To už jsou takové cíle, které vyžadují komplexnější plánování (na týden, měsíc, rok) - např. seznam pracovních úkolů, vánoční přípravy.
  • Dlouhodobé cíle: Tyto cíle si stanovujeme na větší časový horizont (na několik let) - např. získání titulu, založení rodiny.

Jak si správně stanovit cíl?

Je také podstatné, abyste věděli, jak si cíl správně nastavit. V tomto ohledu vám mohou pomoct otázky jako: “Kde chci být za 5-10 let?” nebo “Co chci, aby po mně v životě zůstalo?”

Někomu z vás může být příjemnější představit si, že už jste daný úkol splnili a zpětně si říct, co vše jste museli udělat proto, abyste byli tam, kde si představujete.
Když už máte stanovený cíl, určete si deadliny. Jakmile uvidíte, že vás tlačí čas, do úkolu se tím spíš dáte.

Motivace

Ať už si stanovíte jakýkoliv cíl, vždy byste k němu měli najít nějakou motivaci. Největší motivace, kterou můžete získat je, když si cíl stanovíte sami. Protože jste si daný úkol zadali sami, dělali jste to kvůli nějakému výsledku. A právě proto je motivace největší a bývá nejvíce pozitivní.

Jak již bylo řečeno, motivace může být i negativní. Ta bývá zpravidla u pracovních nebo školních úkolů. Víte, že pokud je nesplníte, přijdou nějaké následky nebo trest.

 

V poslední době se hodně lidem osvědčilo nějak si motivaci zrealizovat/zhmotnit. K tomu skvěle poslouží motivační deník. Můžete zde zapsat všechny myšlenky, které vám projdou hlavou. Někomu poslouží jako taková terapie. A především se můžete zpětně ohléhnout za tím, co se vám povedlo, a na čem je třeba ještě zapracovat.

Co by měl obsahovat motivační deník

Základem je, vybrat si ideální deník, který se vám bude líbit a budete ho rádi otevírat. Můžete vybrat čistý deník, který budete sami dotvářet barevnými fixkami, samolepkami nebo obrázky.
Nebo ještě lepší může být zvolit si takový, který je již trošku předem nadefinovaný. Může obsahovat plánovací kalendář, listy vděčnosti nebo vaší cestu. Tyto diáře si obvykle můžete sami sestavit, říct si, co za stránky v nich chcete. Pak už stačí jen vyplňovat. Co bych ještě osobně doporučila je, používat hodně barev a obrázků. Je obecně známo, že lidská paměť si mnohem lépe pamatuje obrázky a barvy než nudný text. Proto to ozvláštněte, ať vám dané cíle uvíznou v paměti.

Zdraví

Jak se říká: “Ve zdravém těle, zdravý duch.” Právě proto je důležité o své tělo pečovat. Začněte s tím, že si sepíšete cíle. Jestli to bude shodit pár kilo, jíst zdravěji a nebo se dostat do kondice, to už je jen na vás. Podstatné je, abyste měli nějaký cíl a věděli, proč to děláte.
Je dobré si zde napsat třeba i pár tipů na jídla. Každý z nás má občas chuť mlsat, proto je dobré mít nějakou zdravou alternativu a nezapomenout na ni.

Hobby

Ať už je váš koníček jakýkoliv, pište si jej. Jestliže milujete cestování, napište, která místa chcete navštívit a proč. Přidejte i ta, která už jste navštívili, doplňte fotkama a zážitkama. Jestliže rádi čtete, přidejte seznam knih, které určitě musíte přečíst, připište doporučení. Vytvořte si seznam hudby, která vás vždy uklidní a vy se při jejím poslechu cítíte šťastně.

Můžete zde zahrnout i tzv. kreativní terapii. Jsou to velice propracované a členité omalovánky pro dospělé. Pomáhají vyčistit hlavu a zklidnit duši.

 Snímek obrazovky 2021-01-28 v 20.01.48

Je dobré zde mít i místo pro vaše nápady. Jestli to budou tipy na dárky, které nechcete zapomenout, nebo doporučení na nějaké dobré filmy, to už je jedno. Ale zapisujte si vše, co nechcete, aby se vám ztratilo.

Proč?

Nezapomeňte vždy uvádět “Proč?” neboli vaší hlavní motivaci. Když máte tohle sepsané, pomůže vám to znovu sebrat síly a bojovat dál, protože před sebou vidíte ten hlavní smysl vaší tvrdé dřiny.

Především si nezapomeňte zapisovat veškeré vaše úspěchy. Protože právě úspěch je největší motivací k dalším činnostem. Zvýrazněte si i neúspěchy. Zaznamenejte si k nim, proč se vám nepodařilo v daném čase cíl zrealizovat. V plnění můžete dál pokračovat a budete vědět, kde byl problém a čemu se vyhnout.

Sepisujte si své zážitky. Protože pokud se vám bude zdát, že váš život stojí za starou belu, je hezké si připomenout, že v každé tmě je nějaké světlo.

 

Teď už není nic jednoduššího než se zamyslet nad tím, co jsou vaše cíle a zvěčnit je na papíře. Tak hurá do toho a věřím, že najednou i ty nejotravnější úkoly půjdou lépe!