Deník z pohledu kouče a jak z něj vytěžit maximum

Lenka vytvořila krásný diář. Jako plánovací nástroj ale funguje jen zčásti. Větší přínos vnímám v jeho funkci být pomocníkem na cestě seberozvoje.

Jsem toho názoru, že koučovací, resp. sebekoučovací kompetence by si měl osvojit každý z nás.

Proto je velmi užitečné, mít v ruce nástroje, které nám pomáhají pracovat s různými obtížemi v životě, být proaktivní a dokázat se na problémy dívat z nadhledu. Díky tomu se neutopíme v nekonečné ruminaci bez náznaku řešení, neupadáme do sebeobviňování nebo role bezmocné oběti.

Současně ať chceme nebo ne, náš pohled na osobní věci zůstává omezený, často nedohlédneme za stěny vlastního tunelu, je dobré si toto omezení uvědomovat. Sebekoučování není o tom, že si máte vždy se vším poradit sami!

Je to i o tom, umět rozeznávat stavy “tohle zvládnu sám a mám k tomu tyto a tyto nástroje” a “už se v tom plácám, nemám potřebný odstup a pomůže mi náhled zvenčí”.

 

Pokud ale nyní chcete vzít koučování do vlastních rukou a odkoučovat si svoje „problémy“ sami, budete potřebovat vhodné nástroje – a právě ty Lenka do deníku předpřipravila.

Kromě toho, že vám deník splní fuknci klasického plánovacího diáře, je doplněný příběhy, tipy jak se zbavit stresu, jak pracovat s vlastními myšlenkami, obsahuje doprovodný materiál k tvorbě vize, sebekoučovací cvičení na téma spokojeného života a spoustu dalších inspirativních doporučení.

Navíc obsahuje samostatný sebekoučovací průvodce „12 kroků jak lépe poznat sám sebe“.

K dispozici jsou i milé motivační samolepky a ilustrace.

Líbí se mi, že vás deník donutí psát rukou. Psaní na počítači nám totiž dovoluje odbíhat např. k internetu a nechat se rozptylovat. Práce na klávesnici a možnost rychlé editace textu nám celkově zrychluje tempo a my jsme tak víc náchylní k těkání (mezi tématy i činnostmi).

Pohybem ruky při psaní na papír nám téma doslova prochází tělem a to pomáhá sladit rychlost a tempo našich myšlenek s jejich zpracováním.

Zpomalení a zklidnění tempa nám pomáhá lépe se koncentrovat. Zpětně si díky tomu lépe uvědomujeme a vybavujeme, čemu jsme se v tu danou chvíli věnovali.

Desky deníku jsou dřevěné, to vytváří nejen jedinečný hmatový dojem, ale mě osobně se stal kotvou pro pocity pevnosti, odolnosti, originality. Lenka navíc nabízí vypálení iniciál a deník tak může být hodnotným darem.

Z čistě praktického hlediska se mi na deníku moc líbí jeho zpracování – tvrdé, odolné desky vám zůstávají, dá se dokoupit vnitřní obsah na další rok.

Přidanou hodnotou je to, že jeho koupí podpoříte chráněnou dílnu, kde je vyroben.

Říká koučka a lektorka Simona Dosedělová

reference diar denik zpetna vazba