Jak se vyrovnat s neúspěchem a znovu najít motivaci

 

Neúspěch. Asi ta největší překážka, která vás po cestě za vaším cílem čeká. A je zcela nemožné se mu vyhnout. Na každého jednou čeká neúspěch. Nemusí to být nutně při plnění vašeho velkého vysněného cíle, ale i u jednotlivých krůčků a dílčích milníků. Neúspěch, selhání, chyby, nebo i přešlapy. To všechno k tomu patří.

Neúspěch není životní prohra

U každého ten neúspěch může vypadat jinak. U někoho je to pouze nesplnění týdenního úkolu. U někoho jiného je to velká chyba při cestě za životním cílem. U někoho dalšího to může být kompletní nesplnění celého úkolu.

Ale nikdy to není konec světa nebo života. To, že se vám něco nepovedlo, jen svědčí o tom, že se snažíte, jdete kupředu, zkoušíte nové věci a posouváte se

Samozřejmě někdy je ten neúspěch velký, nepříjemný a dokáže pořádně zamávat s vaší psychikou. Jak se s ním tedy vyrovnat? Jak se znovu postavit na nohy a najít motivaci jít dál?

Neúspěch nepřecházejte, prožívejte jej

Nejprve si neúspěch přiznejte. Nepřecházejte jej mávnutím rukou. Klidně si pobrečte, klidně si zanadávejte, klidně jej pořádně prožijte. 

Ovšem uvědomte si, kde jste udělali chybu. Klidně si to všechno sepište. Projděte si jednotlivé detaily, které k tomuto neúspěchu směřovaly. Uvědomte si, kde nastal ten zlom.

Vše si klidně veďte do motivačního deníku, abyste se k tomu mohli kdykoliv vrátit.

Jakmile neúspěch prožijete, nebičujte se

Jakmile si touto fází prožívání neúspěchu projdete, už se za neúspěch nebičujte. Zkrátka se to už stalo, je to v minulosti, a minulost už nezměníte. Ta už byla. Jediné, co můžete změnit, tak je teď, přítomnost.

Proto svůj neúspěch respektujte, mějte jej na paměti, ale už se za něj více nepranýřujte. Tím si vůbec nepomůžete.

Najděte si nové úkoly a nové cíle

Naopak si najděte na své cestě nové úkoly a nové cíle. To, že tento se vám nepovedl, neznamená, že se vám už nepovede nikdy nic. Poučte se ze svých chyb a běžte dál.

Vytyčte si novou cílovou rovinku. Nic člověka nenamotivuje více než sny, představy, plány a cíle.

Jak znovu najít motivaci?

Kromě toho si vytyčte i to, jak to bude krásně vypadat až nových cílů dosáhnete. Jak se budete cítit, co všechno se ve vašem životě změní, jak to bude úžasné

Dále nezapomeňte ani na dílčí odměňování za drobné úspěchy. Často se totiž zapomínáme chválit a odměňovat. Oslavujte tedy každý, byť jen malý pokrok. Budete mít opět mnohem větší radost ze svého postupu.

A nezapomínejte si celou svou cestu zapisovat do motivačního deníku. Nejen, že si lépe promyslíte celou svou cestu, ale taky budete mít krásně na očích, jak jste se posunuli, jaký pokrok jste udělali a co všechno se vám už povedlo.

Pomoci vám mohou i pracovní listy „Co se mi dnes podařilo”, nebo „Měsíční cíle”, které vás provedou celou vaší měsíční poutí za vašimi cíli.

A pokud potřebujete ještě trochu více motivace, lepte si do motivačního deníku Motivační samolepky.