Proč je důležité oslavovat malé úspěchy na cestě k velkým cílům

 

Nepříjemné telefonáty, náročné schůzky, překonání vlastního strachu či vystoupení z komfortní zóny. To všechno jsou drobné kroky, které však hrají klíčovou roli na cestě k dosažení velkých cílů. Tyto zdánlivě nepatrné výhry nakonec utvářejí podstatnou část celkového úspěchu. Proč byste tedy měli brát v potaz i ty nejmenší triumfy a neopomíjet je oslavovat?

Od drobných krůčků k velkým úspěchům

Přijde vám to jako naprosto normální, nijak nezajímavé, nedůležité. Od těchto drobných krůčků k dosažení velkých úspěchů vede cesta, která může působit rutinně či nezajímavě. Jenže právě na těch každodenních drobných úspěších stojí celý váš velký cíl. Proto je skvělé si je uvědomit a věnovat jim pozornost a drobnou oslavu.

Nemusíte zapíjet nebo velkolepě oslavovat každý e-mail, nebo každý drobný krok, ale uvědomit si tyto malé úspěchy a pochválit se za ně. Nikdo jiný to totiž za vás neudělá.

Jak na oslavu malých milníků?

V prvé řadě si všechny drobné úspěchy sepisujte do motivačního deníku, abyste si udrželi přehled o vašem pokroku. Veďte si o nich záznamy, ať vám žádná, byť i sebemenší výhra, neunikne.

Zadruhé se za každé malé vítězství nějak odměňte. Může to být káva v oblíbené kavárně, nějaká drobnost z obchodu, nebo milovaná čokoláda. Je jen na vás, čím to oslavíte. Ale určitě to nepřecházejte mávnutím ruky.

Protože až jednou dojdete toho velkého vysněného cíle, budete to mít sice všechno za sebou, ale už bude po všem. Vše, na čem jste tak usilovně pracovali několik měsíců nebo dokonce let, bude za vámi. Cíl už bude splněn. Už vlastně na této cestě nebudete mít žádnou další motivaci. A jak se říká, už ta samotná cesta je cíl.

Proto si užívejte každého jednotlivého dílčího úspěchu, i kdyby to měla být i úplně drobnůstka. Jednou totiž bude po a nic než tyto drobné výhry vám nezbydou.

Veďte si deník vděčností

I proto se často doporučuje vést si deník vděčností. Přehledně si do něj totiž zapíšete, co všechno se vám na vaší cestě už povedlo. Ovšem deník vděčností není jediným způsobem, jak můžete mít neustále na očích své drobné úspěchy.

Skvělou volbou mohou být i motivační kartičky. Na ně si můžete sepisovat malé i větší úspěchy, abyste je měli neustále na očích. 

A pokud máte rádi více fyzickou podobu a chcete mít své jednotlivé úspěchy více ve hmatatelné podobě, můžete si poskládat Strom - 90ti denní motivace. A k čemu je tento strom vlastně dobrý? 

 Každý den po 90 dní si nalepíte a vybarvíte lísteček na svém motivačním stromu a ozdobíte si jej kamínkem. Každý den si tak připomenete, za co jste vděční, co se vám ten den povedlo, anebo z čeho máte radost. A až budete mít strom po 90ti dnech kompletně vybarvený, polepený a nazdobený, fyzicky uvidíte, jakou cestu jste už urazili.