Síla krátkodobých a dlouhodobých cílů

 

Známe to všichni ze školy, z práce, z domu. Úkoly, plány, cíle. Možná vám při těchto slovech na mysl vytane jako první něco nepříjemného, nějaká povinnost, nebo něco naprosto zbytečného. Ovšem krátkodobé i dlouhodobé cíle jsou velice užitečné. Proč? A jak si je můžete stanovit?

Cíle nejsou zbytečné

Možná patříte mezi těch pár šťastných, kteří i bez cílů a plánů přesně ví, kam směřují a jak toho dosáhnout. Ovšem my ostatní se bez nějaké „životní mapy” v životě nezorientujeme.

Cíle tedy rozhodně nejsou zbytečné! Mohou vám posloužit jako kompas při těžkém rozhodování, během toho, kdy budete čelit náročným zkouškám, anebo tehdy, když se budete sami sebe ptát, zda to má vůbec smysl.

Cíle vás povedou na vaší cestě

Cíle mohou být extrémně motivační. Mohou vás nakopnout ve chvíli, kdy se vám vůbec nic nebude chtít. Mohou vám nabídnout úplně novou perspektivu. 

Mohou vám nechat nahlédnout do budoucnosti, jak může vypadat váš život třeba za několik měsíců nebo let. Mohou vám pomoct vyřešit některé vnitřní boje. 

Mohou vám nabídnout novou cestu, kterou jste na své původní „životní mapě” vůbec neviděli. A mohou vás jen jednoduše vést.

Krátkodobé nebo dlouhodobé cíle?

Teď si možná říkáte: „Dobře, tak já tedy chci nějaké ty cíle. Jenže, mám mít krátkodobé, dlouhodobé, nebo obojí? A co když nevím, co bude za rok? Mám si i tak stanovit dlouhodobé cíle?

Určitě si stanovte takové cíle, jaké sami cítíte, že aktuálně potřebujete. Pokud jsou pro vás dlouhodobé cíle příliš neuchopitelné, stanovte si prozatím jen ty krátkodobé. Vždy je lepší začít malými krůčky než se pořádně rozběhnete.

Cíle si můžete stanovit v jakékoliv své životní oblasti: rodina, vztahy, komunikace, práce, peníze, koníčky, zdraví, tělo, apod.

Žádné omezení neexistuje. Jen to, které si sami stanovíte.

A cílem nemusí být jen nějaký peněžitý cíl. Může to být i posun v dané oblasti, vyřešení nějakého problému či konfliktu, nebo třeba splnění nějakého vašeho tajného snu.

Cíle jsou jen vaše

V tom je totiž krása stanovení jakýkoliv cílů - jsou jen vaše a nikdo vám do nich nemůže mluvit. Můžete si stanovit tedy úplně cokoliv, čeho chcete aktuálně dosáhnout, je to vašim bolavým místem, anebo byste se v tom nějak rádi posunuli.

Kolik těch cílů musí být?

Stejně tak vám nikdo nemůže omezovat nebo nařizovat nějaký konkrétní počet cílů. Může jich být tolik, kolik jich uznáte za vhodné. Nic není správně nebo špatně. Jeden, dva, čtyři, pět, deset, dvacet… Všechno je správně, pokud to jako správně sami vnímáte.

Samozřejmě je lepší si stanovit tolik cílů, abyste je zvládli splnit a pracovat na nich. Proto, pokud se cítíte být zahlcení už z pěti cílů, stanovte si jen tři nebo dva. Je to naprosto v pořádku.

Jak si správně stanovit cíle?

A k tomu, abyste měli začátky stanovování svých cílů jednodušší, vám může posloužit i motivační deník. Zde si můžete buď na volnou stránku zapisovat své cíle a také své pokroky, anebo zde najdete speciální listy, speciálně vytvořené právě pro stanovování krátkodobých i dlouhodobých cílů.

Motivační deník tak může být vaším průvodcem na cestě za splněním vašich cílů. Nenásilně vás provede a bude vám je připomínat.

Nezapomínejte si ale zapisovat i své pokroky, milníky na své cestě a krůčky, které jste už udělali. Na toto se totiž hodně často zapomíná a pak se může zdát, že jste pro svůj cíl vlastně nic neudělali, anebo že to vlastně ani nic nebylo. 

Když si ale zapíšete každý krok, každý dílčí úkol, který jste splnili, zjistíte, že jste na cestě za svým cílem museli překonat spoustu překážek, problémů i výzev. Díky tomu si pak výsledného cíle budete ještě více vážit.